Neljapäev, 24.august 2023

Kl 9.45-10.00 kogunemine Karitsu Rantšos Raplamaal 

10.00-10.05 tervitussõnad (Tanel-Taavi Bulitko, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu)

10.05-10.15 sissejuhatus koolitusse (Jaanus Vessart, Karitsu Rantšo)

10.15-10.25 Lühiülevaade EvaLim genoomtesti kasutamisest Eesti limusiinikarjades (Maria-Liisa Luur, Eesti tõuloomakasvatajate Ühistu, EvaLim testimise Eesti koordinaator)

Jaanus Vessart, Karitsu Rantšo

10.25 – 11.30 EvaLim genoomtestimine (Solange Faurisson, Prantsusmaa Ingenomix ettevõtte juhataja)

– Ingenomix ettevõtte tutvustus

– Genoomselektsiooni alused

– EvaLim test – mis see on ja kuidas töötab

– EvaLim testide kasutamine loomade selektsioonil (paaritused, karja täiendus jne)

11.30-11.50 kohvipaus

11.50-13.00 Ettekanne jätkub

–  EvaLim testide usaldusväärsus

– Miks hindeskoorid ajas muutuvad?

– Miks testida nii pulle kui emasloomi?

– Tulevikuplaanid

Solange Faurisson.
Foto: Ingenomix FB

13.00-13.30 Paneeldiskussioon teemal „Kuidas edendab EvaLim testide kasutamine Eesti ja teiste põhjamaade kliima ja pidamistingimustesse sobiva lihaveisekarja aretust.“

13.30-14.30 lõunasöök 

14.30-17.40 Praktiline harjutus loomadega: „Kuidas valida asenduslehmikuid ja teha paaritusotsuseid“ (Prantsusmaa limusiinide tõuraamatu ekspert – Heloise Vidament).

– loomade fenotüübi hindamine ja selle seosed geenoomtestidega 

– küsimused ja arutelu

Foto: Ingenomix

Alates kl 17.40 vabas vormis õhtusöök: Argentiina restorani Siga La Vaca peakokk Simon Derivi valmistab ja pakub limusiini liha ning jagab nõuandeid veiseliha grillimiseks. Avatud hamburgeri meisterdamise töötuba.