Põhk on lauda “süda”

Loomade talvisest elu-olust rääkides, on lisaks poegimistele enim kõneainet pakkuv teema loomade sööt – et milline sai hein ja kuidas säilib silo. Aga täna räägime hoopiski põhust, mis vaatamata oma tähtsusele tüki maad vähem tähelepanu saab.

Pole vist olemas loomakasvatajat, kes heast põhust lugu ei peaks – loomadest rääkimata. Üks korralikult “põhutatud” aedik, tekitab sageli ka endas tunde, et küll nüüd viskaks ise ka küljeli ja naudiks elu…

Mis teeb kuivatatud viljakõrtest hea ka kvaliteetse põhu? Meie hinnangul on selleks suur hulk erinevaid omadusi. Esiteks muidugi, peab põhk olema kuiv. Niiske põhk sisaldab hallitust, seega ka tolmab ning lisaks on talvel külmaga niiskete rullide käitlemine peaaegu võimatu.

Funktsionaalselt on muidugi olulisim põhu imamisvõime. Väga “kilejas, läikiv ja libe” põhk näeb välja kaunis aga ei tee oma “tööd” hästi. Meie lemmik on ikka odrapõhk, mis on veidi pehmem ning “püsib kauem”.

Aastatega on tekkinud arusaam, et kui sul sügisel põhuvarumise käigus tundub, et nüüd juba aitab, siis varu teine samapalju juurde. Põhku kipub kuluma täpselt niipalju, kui seda on…

Käitlemise seisukohast pole vähetähtis ka põhu kihistus rullis – see ei tohi olla liiga lagunev ega ka liiga tihe “matt”. Õige põhk kannatab hargiga just vajalikus koguses ja paksuses teisaldada ning on sama hästi “koostööaldis” ka põhupurustiga. Seega ei tohiks põhurull väga kõvaks olla pressitud, mis omakorda võimaldab järelkuivamist ka rullis.

Põhu säilitamine kadudeta on võimalik ikka kas küünis või suure katte all. Ilmastiku käes seisev põhk võtab sademeid märksa suuremal määral sisse kui näiteks luhahein ning kadu selliste rullide kasutamisel võib minna väga suureks – kokkuvõttes tehakse suur hulk kasutut tööd.

Loomade poolt vaadatuna sisaldab täiuslik põhk õhukest, rohelist, hästi kuivanud alusrohtu, mis põhust loomadele ahvatleva suupiste teeb ja läbi selle seedimist korras hoiab.

Olulisim on põhk aga poegimisperioodil, mil äsjasündinud vasikad on vastuvõtlikud kõiksugustele neid ümbritsevatele haigustele. Kuiv ja puhas ase vasikal ja ammel uue elu esimestel nädalatel, mil noor organism alles kogub immuunsust, on kõige olulisem terve ja hästikasvava looma saamisel. Seda loomulikult õigeaegse ja kvaliteetse ternespiima kõrval.

Niisiis on hea põhk kui lauda süda – loomade tervise ja heaolu pant.

Aitäh teile, meie head koostööpartnerid, Pilpa Talu ja Piilia OÜ – teie abiga on meie loomad terved ja õnnelikud!