TIM ja tema tüdrukud

Loomade genotüübi ja fenotüübi võrdlemine ehk lihtsamalt öeldes välimiku omaduste seostamine geeniprofiiliga, viikase läbi ka meie farmis. Seega oleme valinud välja noorte loomade näidisgrupi, kes koolituse raames oma „etteaste“ peavad tegema ning loodetavasti sellega ka kenasti hakkama saavad. Selles postituses tutvustame tulevasi „modelle“, tuues lugejateni nende fotod, põlvnemisandmed ja loomulikult ka EvaLim testide tulemusena saadud geeniprofiilid.

Igal juhul loodame koolitusel saada tagasisidet oma asenduslehmikute valiku ja varasemate paaritusotsuste kohta.

Paar päeva tagasi käsime Jaanusega karjamaal, et tulevastest modellidest pilte teha.

TIM AV ODERUP
(OPTIMUM AV ODERUP x MERLIN AV ODERUP)

TIM on sündinud 2022. aasta aprillis Rootsis, Oderup Limousine farmis. Kui me eelmise aasta juuni lõpus Rootsis omale uut noort pulli valimas käsime, jõudis TIM koos viie teise omavanuse pullikuga küll lõppvalikusse aga ei olnud välimiku põhjal meie esimene kandidaat. Tuleb tunnistada, et meie ostueelistuse määras lõplikult EvaLim test, mis TIM-i puhul viitas väga üheselt tugevaid emaomadusi kandvale pullile (kõrged skoorid sünnikerguse, poegimivõimekuse, vaagna avatuse ja piimakuse osas). Ning just sellest meie põhikarjas ka vajaka ongi.

TIM tööhoos!
TIM AV ODERUP 2023 suvel karjamaal

Kuigi TIM oma skeletilt ja kasvukiiruselt on olnud pigem tagasihoidiku arenguga, otsustasime selle aasta mais tema „mehelikud võimed“ siiski proovile panna. Niisiis sai TIM endale seltsiks neli noort mullikat ja ühe esmakordselt poeginud lehma, kes oli eelnevalt kunstlikult seemendatud.

KR ORIELLE
(LORIENTAL x MAX AV ODERUP)

KR Orielle on kunstliku seemenduse vasikas, kelle isa on Prantsuse seemenduspull LORIENTAL. Tema ema KR Marion on sündinud meie karjas ning Orielle on tema esimene vasikas. Valisime LORIENTALI seemenduspulliks eelkõige lähtuvalt tema kõrge sünnikerguse näitajatest ja eeldatavast sobivusest mullikatele. Samuti lootsime parandada järglase piimakuse näitajat, mis on mõnel määral ka õnnestunud.

KR ORIELLE
Ema/dam KR MARION (MAX AV ODERUP x KR DIXON)
Isa/sire LORIENTAL (BEL ORIENT x CESAR)

KR ORIENTA
(LORIENTAL x AAGAARD´S HOGER)

KR Orienta on samuti saadud kuntslikust seemendusest, isaks taaskord LORIENTAL. Ema KR Maiu on sündinud meie karjas ja Orienta on tema esimene vasikas.

KR ORIENTA
Ema/dam KR Maiu (AAGAARD´S HOGER x RYDE RUBENS) tiine mullikana karjamaal/as pregnant heifer in the pasture

KR ORETTA
(LORIENTAL x AAGAARD´S HOGER)

KR Oretta on taaskord kuntsliku seemenduse vasikas, isaks endiselt LORIENTAL. Ema KR Matilda on sündinud meie karjas ja Oretta on samuti tema esiklaps.

KR ORETTA
Ema/dam KR Matilda (AAGAARD´S HOGER x CRESUS)

KR OLISSE
(GSTAAD x AAGAARD´S HOGER)

KR Olisse isa on Prantsuse seemenduspull GSTAAD. Kuna Olisse on ema Lenta teine vasikas ja Lenta ise teist põlve nn “mullikapulli” järglane, julgesime proovida jõulisemat beefy-type pulli. Samas ei pea me seda eriti õnnestunud paarituse valikuks, sest Olisse puhul on näha väga kõrged skoorid kasvu ja lihastuse sektoris, samas on piimakuse näitajad oluliselt kehvemad kui emal. Ka on jäänud loodetud skoor poegimisvõimekuse osas tulemata – nii emal kui isal on selles omaduses tugevamad näitajad.

KR OLISSE
Ema/dam KR Lenta (AAGAARD´S HOGER x ARTUR)
Isa/sire GSTAAD (USSE x SAFARA) Photo: CREALIM

KR NIKA
(AAGAARD`S HOGER x ESPADON)

KR Nika on sündinud meie karjas, isa poolt Taani ja ema poolt Prantsuse vereliiniga

KR Nika
KR Nika ja KR Reeli
Ema/dam KR Juulika
Isa/sire AAGAARD´S HOGER

KR REELI
(KR NEXEL x AAGAARD´S HOGER)

Kuna Reeli ema Nika mõlema vanema poolseid järglasi on meie karjas päris palju, siis oli talle põlvnemise mõttes sobiva paarituspulli leidmine problemaatiline. Põhimõtteliselt sobis selleks vaid meie noor pull NEXEL, kelle kasutamine mullikal geenitestist lähtuvalt üsna riskantne näis. Kuna aga Nika enda poegimiskesguse skoor on ülikõrge, lootsime ikkagi mõistliku suurusega vasika saada. Nii ka läks – Reeli sünnikaal oli 40 kg.

KR Reeli
Reeli Isa/sire KR NEXEL
Sellel kevadel seemendasime Nikat ning valisime sobivaks paariliseks LUNDI PP/Nika is insemenated this spring (Photo: CREALIM)