Kevad südames

Viimastel nädalatel on rohi karjamaadel head hoogu kogunud ning eelmise nädala teises pooles viisime suurema osa karjadest õue.

Nagu tavaliselt, algas hoogtöö laudas olevate aedikute sorteerimisega ning karjamaagruppide koostamisega vastavalt paaritusplaanile. Sorteerimise käigus said kohendatud ka mõned sõraprobleemid ning siseparasiitide ennetuseks kõik noorloomad ka süstitud. Lisaks kontrollis vet.arst Allan ultraheliga üle veel mõnede kuu lõpus müüki minevate mullikate tiinused, üllatades meid sedakorda lisainfoga vasika eeldatava soo kohta.

Tuleb tunnistada, et pikk ja järjepidev selektsiooniprotsess loomade temperamendi osas, on aasta aastalt parandanud karja haldamist, ning ka suuremahulised toimingud, nagu karja väljaviimine, on läinud aina ladusamalt.

Koormate koostamise ajaks sai vasikad emadest eraldatud. süstitud ning turvaliselt paigutatud veokäru esimesse boksi. Ja kõik see toimus sel aastal uskumatult väikese “kisa ja käraga”.

Kuna meie enda suurel veokärul ilmnes ootamatu hooldusvajadus, saime loomade transpordiks laenata naabritelt Pilpa talust nende mugavat madalat haagist, kust eriti vasikatel lihtne ja turvaline sisse-välja liikuda. Nii nagu ka varematel aastatel, piirati kärust väljasaanud loomade liigset jooksulusti ATV abiga ning see aitas loomadel aru saada karjamaa piirist ning elektrikarjuse olemasolust.

Mugav ja turvaline veokäru on “pool võitu”. Aitäh, Rein ja Meelis!

Sel aastal toimetavad meie loomad kaheksal karjamaal. Kahel neist, veedavad viimast suve eakad ammad koos vasikate ja noorte mullikatega. Ülejäänud kuuel on töös pullid, kellest osa alles oma esimest proovitööd katsetab. Loodame, et tuleb ilus ja muretu suvi