Karitsu printsid jõudluskatses mõõtu võtmas

Eelmise aasta novembri alguses käivitus taaskord ETKÜ ja Eesti Lihaveisekasvatajate Seltsi ühine aktsioon lihatõugu noorpullide jõudluskatse läbiviimiseks. Kui paljudel eelmistel aastatel on katse lõppenud kevadise Maamessi pullikonkursi ja oksjoniga, siis tänavu saab kõik toimuma veebipõhiselt.

Sel korral olid Eesti lihaveisekasvatajad saatnud katsesse rekordiliselt palju loomi – 54 pulli, kuuest erinevast tõust. Limusiinide grupis osales seitse looma, nende seas meie noored “printsid” KR Nexel ja KR Nidalgo.

Meie karjas sündinud noored pullid on ka varasemalt ETKÜ egiidi all katses konkurssidel ja oksjonil edukalt osalenud. On olnud ka aastaid, kus meie pullikesed pole katses olnud, ent see on pigem kinni olnud meie endi suutmatusest loomi sügisel, katse alguseks õigel ajal karjamaalt ära tuua ja võõrutada.

Sel korral otsustasime, et saadame katsesse koguni kaks poissi, kellest Nexelit ootame kevadel tagasi koju, oma karja tõupulliks ning Nidalgo läheb müügiks oksjonil.

Nexel (vasakul) ja Nidalgo alustamas teekonda Kevavasse, noorpullide katselauta, 2020. a novembri alguses.

On näha, et iga aastaga võtavad korraldajad katse ette veelgi tõsisemalt kui varem – aina lisandub teste ja mõõdikuid, mille abil noorpullide hindamist läbi viiakse.

Lisaks tavapärasele kaks korda kuus kogutavatele kaaluandmetele, uuriti ka sperma kvaliteeti ja munandite ümbermõõtu, viidi läbi välimiku lineaarne hindamine ning kõik soovijad said lasta teha genoomiteste kas Saksamaal Neogeni laboris või EVALIM testi Prantsusmaal Ingenomixi laboris, kus testimine on suunatud eelkõige limusiini aretusloomadele.

Jõudluskatse lõppes konkursiga Eesti Parim Lihaveis 2021 pullide kategoorias. Hindamine toimus veebis piltide ja videote vahendusel ning selle viis läbi kogenud kohtunik Miranda Lysell Rootsist. Ta on ise edukalt osalenud oma herefordi tõugu loomadega konkurssidel Champion of the World, Miss world and Miss Europe ning saanud erinevaid auhindu ka loomade esitlejana. Samuti on ta olnud kohtunik erinevate tõugude hindamises (hereford, angus, wagyu) väga mitmetes riikides.

Kohtuniku hinnangul avaldas talle muljet konkursi tugev korraldus ning ta kiitis lisaks farmerite ilusatele loomadele, eriti ka kõiki neid, kes loomade konkursiks ettevalmistamise ning pildistamise ja filmimisega tegelesid. Ka meie meelest oli nende inimeste töö suurepärane – täname neid väga! Eriline tänu Sanna Turule, kes meie poistele kuulekust ja peenemaid kombeid õpetas.

Üldiselt tuleb meil oma printside arenguga rahul olla: Nexel tõi Li tõu kategoorias koju esikoha ning Nidalgo osutus 5.koha vääriliseks.

Kohtunik hindas kogu Li tõu klassi üldiselt tugevaks hea tõutüübilisuse ja korraliku välimiku poolest. Nexelile tõi esikoha hea kehaproportsioon pikkuse ja sügavuse osas, samuti head puusad ning lai tagaosa. Kohtunik kiitis ka tema jalgu ja liikumist.

Nexeliga tegime juba sügisel, katsesse mineku ajal kokkuleppe, et noormees läheb vaatab natuke muud elu, sööb head-paremat, teeb trenni ja tuleb kevadel tagasi koju – oma karja tüdrukute juurde.

Siit leiad ka Nexeli etteaste VIDEO ning rohkem andmeid saad vaadata meie loomade kataloogist

Nidalgo puhul tõi kohtunik esile tema head jalad, laia tagaosa ja muskulatuuri, mis väga hästi on nähtav videos. Samas oleks ta soovinud näha paremat reie laiust ja sügavust küljepealt vaadatuna.

Nidalgo ootab ostupakkumisi 19. aprillil algaval veebipõhisel oksjonil

Siit leiad Nidalgo etteaste VIDEO ning rohkem andmeid saad vaadata meie loomade kataloogist

Rõõm oli konkursil kaasa elada ka oma sõpradele. Topi Mõis oli lisaks Li tõu kategooriale katses esindatud ka akviteeni hele tõugu pulliga TK Lakmus, kes antud klassis võidupärja sai.

TK Lakmus – aretaja Topi mõis – Aldo ja Andres Vaan

Lakmuse isa, KR Luigas, on sündinud meie karjas ning omas tõukategoorias pullikonkursi võitnud 2019. a kevadel. Aldo ja Andres Vaan ostsid Luigase sama aasta oksjonilt oma karja.

KR Luigas 2019. aastal võistlustules. Allikas: Maamessi oksjoni kataloog

Soovime õnne ka Targo ja Reet Pikkmetsale, kelle 750 kg “pullike” Talutulu Timmu šarolee kategoorias esikoha saavutas.